T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TEKİRDAĞ / MARMARA EREĞLİSİ - Yeniçiftlik Nizamettin Demirdöven İlkokulu

eTwinning : Avrupa’da Eğitim İçin İş Birliği Portalı

eTwinning, Avrupa ülkelerindeki okullar arasında dijital iş birliği ve iletişim ağı sağlayan bir platformdur. Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir ve öğretmenlerin, öğrencilerin ve okulların Avrupa çapında ortak projeler geliştirmelerine, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarına ve kültürlerarası diyalogu teşvik etmelerine olanak tanır. eTwinning 2005 yılında Avrupa Birliği tarafından oluşturulmuştur ve şimdiye kadar Avrupa’da 40 binden fazla okul ve milyonlarca öğrenci eTwinning projelerine katılmıştır. Ayrıca eTwinning ulusal düzeyde 43 Ulusal Destek servisi tarafından desteklenmektedir. Ülkemiz eTwinning’e 2009 yılında dahil olmuştur. eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisi, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermektedir.

eTwinning ile öğretmenler ve öğrenciler, proje fikirlerini tartışabilir, iş birliği yapabilir, etkileşimde bulunabilir ve öğrencilerin farklı kültürleri tanımalarını ve farklı dilleri öğrenmelerini sağlayan etkinlikler gerçekleştirebilirler. Platform, öğretmenlerin ve öğrencilerin etkileşimlerini kolaylaştırmak için iletişim araçları, proje yönetim araçları ve diğer özellikler sağlar.

eTwinning’in Faydaları Nelerdir?

eTwinning, öğretmenler ve öğrenciler için birçok fayda sağlar. Öncelikle, eTwinning sayesinde öğretmenler ve öğrenciler, farklı ülkelerden insanlarla tanışarak kültürler arası diyalog kurabilirler. Bu, Avrupa’nın zenginliği ve çeşitliliği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur. Ayrıca, öğretmenler ve öğrenciler, eTwinning sayesinde farklı öğretim yaklaşımlarını ve yöntemlerini keşfedebilirler ve bu da öğretim kalitesini artırabilir. eTwinning ayrıca, öğretmenlerin ve öğrencilerin teknoloji kullanımını artırmasına ve teknolojik becerilerini geliştirmelerine de yardımcı olur. Sanal işbirliği, öğrencilerin dijital yurttaşlık becerilerini geliştirmelerine ve teknolojinin sunduğu fırsatları daha iyi anlamalarına yardımcı olur. 

eTwinning üye ülkeleri hangileridir?

Avrupa ülkelerinin yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan. Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Tunus ve Ürdün eTwinning üyesidir. 

eTwinning bize ne kazandırır?

Yabancı dil pratiğini geliştirme, Bilişim Teknolojilerini derslerde etkin biçimde kullanabilme, derslere öğrencilerin daha fazla motive olmasını sağlayarak, daha eğlenceli hale getirebilme, mesleki açıdan kendini geliştirebilme.

eTwinning’e nereden üye olabilirim?

eTwinning projesine katılmak için bir öğretmen veya okul, eTwinning portalına kaydolmalıdır. Portal, öğretmenlere öğrencileri için ortak proje fikirleri bulmak, projelerini yönetmek ve diğer ülkelerdeki öğretmenlerle iletişim kurmak için bir platform sağlar. Portal ayrıca bir öğretmenler ağı sunar, böylece öğretmenler kendi alanlarındaki uzmanlarla iletişim kurabilir ve birbirlerinden öğrenebilir. Güncellenen eTwinning platformuna ;

adresinden öğretmen olarak kaydolabilir ve daha sonra öğrencilerinizi projelerinize ekleyebilirsiniz.

eTwinning Kalite Etiketi nedir?

Proje sonunda yapılan değerlendirme ile eğer bir proje sadece yurtiçi ortaklarla yapılmış ve ödül almış ise Ulusal Kalite Etiketi olarak adlandırılır. Eğer proje yurtdışı ortaklarla yapılmış ve hem yurt içinde hem yurt dışında ödül almış ise Avrupa Kalite Etiketi almaya kazanır.

Bunun yanında eğer bir okuldan iki öğretmen kalite etiketi almaya hak kazanmışsa Okul Kalite Etiketi almak için başvuruda bulunabilirler.

Okul öncesi yaş grubundan başlayarak ortaöğretim çağındaki gençlere kadar geniş bir yelpazede destek hizmeti veren eTwinning Portalı hem öğretmenler hem de öğrenciler açısından kültürler arası iş birliği için büyük bir fırsattır. Şu anda aktif kullanıcı sayısı ve proje sayısı olarak Avrupa Lideri olan Türkiye’nin başarılarının devam etmesini temenni ederiz.

Erkan ÜNAL

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.04.2023 - Güncelleme: 03.04.2023 13:07 - Görüntülenme: 119
  Beğen | 0  kişi beğendi